Grillad fläskytterfilé med salviapotatis, jordgubbssalsa och citronröra
Grillad fläskytterfilé med salviapotatis, jordgubbssalsa och citronröra
Recept för 4 pers.
Ingredienser:
Ca 800 g fläskytterfilé
800 g små potatisar
2 röda lökar
3 vitlöksklyftor
½ kruka salvia
1 dl hackad bladpersilja
2 msk olivolja
Salt och peppar
Jordgubbssalsa:
500 g jordgubbar
1 liten rödlök
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk citronsaft
Rosépeppar
Flingsalt
Citronröra:
2 dl creme fraiche (34%)
1/2 citron
1 msk honung
Salt och peppar
Gör så här:
Pressa saften från en halv citron i en skål. Rör ihop med honung, salt och peppar. Vänd ner creme fraichen och rör ihop. Ställ röran svalt.
Fördela potatisen på folie-arken. Skala och skär löken i klyftor. Skala och skiva vitlöken, blanda den med hackade salviablad och persilja. Lägg allt tillsammans med potatisen. Ringla över oljan och krydda med salt och peppar. Förslut paketen och lägg dem på grillen ca 15-20 minuter, eller tills potatisen är mjuk.
Snoppa av och skär jordgubbarna i små bitar. Skala och hacka löken. Blanda jordgubbar, lök, citronsaft och vinäger. Krydda med rosépeppar och smulat flingsalt.
Helstek köttet eller skär köttet i ca 2 cm tjocka skivor. Grilla 3 – 4 minuter på varje sida eller tills köttets innertemperatur är 72°C om du helsteker. Krydda med salt och peppar.