Foliegrillad Provencalsk fläskytterfilé med sötpommesfrites

Provencalsk fläskytterfilé

Foliegrillad Provencalsk fläskytterfilé med sötpommesfrites

Recept för 4 pers.

Ingredienser:

ca 800 g fläskytterfilé Provencale eller valfri smak
1 citron skivad
2 dl blandade örter som persilja, basilika
2-3 skivade vitlöksklyftor
100 g tärnat smör
Svartpeppar
2 x 20 cm aluminiumfolie
Pommes av sötpotatis
Valfri sås, ex. Bearnaise, Pepparsås, Salsa verde m.fl.
Grillade majskolvar, se recept nedan

Gör så här:

Grilla/bryn fläskytterfilén på hög värme så den får fin färg runt om, krydda med peppar om du använder naturell fläskytterfilé.
Lägg två folieark på varandra, lägg citronskivor i botten sen fläskytterfilén, strö över de hackade örterna, vitlöksskivor och smörklickar, salta och peppra.
Vik upp foliearken och förslut så det blir helt förslutet med skarven upptill.
Lägg foliepaketet på grillen igen över låg temperatur ca 100°C med lock på. Grilla till kärntemperatur ca 70°C. Ta av och låt vila i 10 minuter.
Ta ut fläskytterfilé ur foliepaket och skiva den, lägg upp på fat och häll skyn ovanpå.

Grillade majskolvar ”Elotes”:

4 majskolvar med blast
3 dl ​majonnäs
1 ½ dl gräddfil
2 vitlöksklyftor
salt
​​chilipulver
150 g​ smulad fetaost, smulad
1 kruka grovhackad koriander
2 strimlade salladslökar
1 lime i klyftor

Gör så här:

Lägg majskolvarna med blast i en bunke med vatten ca 30 minuter eller mer.
Elda upp en bra glöd på grillen och lägg på majskolvarna med blast och grilla runt om tills blasten börjar torka och få fin färg.
Ta av från värmen, vilanågra minuter och skala, låt blasten sitta kvar som ett ”handtag” till servering. Lägg på majskolvarna igen och grilla tills de fått färg runt om.
Blanda ihop majonnäs, gräddfil och vitlök, smaka av med salt. När majskolvarna fått färg, ta av från grillen, pensla med majonnäsblandning och toppa med chilipulver, smulad fetaost, koriander/lök och servera med pressad lime.

Till servering:

Sötpommes frites, grönsallad och en god sås eller kryddsmör.

 

Skriv ut recept Dela recept